Η ανάγκη των εργαζομένων να ακολουθούν μια ισορροπημένη επαγγελματική ζωή είναι ύψιστη. Δεν είναι λίγες οι φορές που τα όρια μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής ξεπερνούνται και ειδικά τώρα που η εργασία πολλών ανθρώπων μπήκε κυριολεκτικά στα σπίτια τους.
Η εργασία από το σπίτι ενέχει πολλά ρίσκα, μεταξύ άλλων το υπερβολικό εργασιακό άγχος, το σύνδρομο εργασιακής εξουθένωσης και χρόνιες παθήσεις όπως ο σακχαρώδης διαβήτης και η αρτηριακή πίεση. Μια πρόσφατη έρευνα από επιστήμονες στην Βρετανία και την Γαλλία που προβλήθηκε από την κρατική ραδιοτηλεόραση της Βρετανίας (BBC) κατέδειξε την αποτελεσματικότητα μιας προληπτικής παρέμβασης.
Όπως θα δεις πιο κάτω, αυτή η παρέμβαση αποτελείτε από 5 στάδια με στοχευμένες τεχνικές πρόληψης.
1ο Στάδιο: Κάνε παύση και ρώτησε τον εαυτό σου τι σου αρέσει και τι όχι στην δουλειά σου.
Είναι πολύ χρήσιμο να κάνεις την δική σου ανασκόπηση όσον αφορά την εργασία σου ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Αυτό μπορεί να σε βοηθήσει να αντιληφθείς τι δεν πάει καλά στον εργασιακό σου χώρο για να δώσει το έναυσμα να σκεφτείς τι θα μπορούσε να αλλάξει.
2ο Στάδιο: Δώσε σημασία στα συναισθήματα σου.
Δεν είναι ωφέλιμο να αγνοούμε τα συναισθήματα που νιώθουμε στην εργασία μας. Γι’ αυτό δες πως νοιώθεις για κάθε πτυχή της δουλειά σου. Είναι χαρά, ενθουσιασμός, άγχος, θυμός ή λύπη; Αν λάβεις υπόψη και τα συναισθήματα που πηγάζουν από την επαγγελματική σου ζωή, αυτό μπορεί να βοηθήσει να πάρεις πιο ορθές αποφάσεις για την εξέλιξή σου.
3ο Στάδιο: Δες τι έχει προτεραιότητα για σένα.
Είναι σημαντικό να θέτεις τις δικές σου προτεραιότητες όχι μόνο στην προσωπική αλλά και στην επαγγελματική σου ζωή. Ποια από τις αρμοδιότητες σου επείγει περισσότερο και ποια σε πιέζει πολύ; Όταν απαντήσεις αυτά τα ερωτήματα θα αντιληφθείς σε ποια αρμοδιότητα να εστιάζεις και ποια αρμοδιότητα θα πρότεινες στον εργοδότη σου να διαμορφώσει ανάλογα ώστε να σε διευκολύνει.
4ο Στάδιο: Λάβε υπόψη τι αλλαγές μπορούν και θα ήθελες να γίνουν.
Προσπάθησε να αντιληφθείς τι μπορεί να φέρει περισσότερη χαρά στην δουλειά σου ή να την διαμορφώσει έτσι ώστε να σου αρέσει περισσότερο. Μέχρι και η παραμικρή αλλαγή στον εργασιακό σου χώρο είναι ικανή να επιφέρει θετικό αντίκτυπο στην ζωή σου.
5ο Στάδιο: Κάνε το βήμα μπροστά.
Προσπάθησε να εφαρμόσεις όσες αλλαγές έχεις κρίνει ως κατάλληλες για την επαγγελματική σου ζωή. Κάποιες από αυτές μπορεί να είναι συζητήσεις με τον εργοδότη σου για πιο ευέλικτο ωράριο, ή για εργασία από το σπίτι, ή για μία άδεια όταν την χρειάζεσαι. Πολλές φορές οι εργαζόμενοι ενώ βλέπουν ξεκάθαρα τι είναι αυτό που θα πρέπει να αλλάξει δεν προσπαθούν να το διεκδικήσουν και αυτό επιφέρει αρνητικό αντίκτυπο στην ζωή τους.
Συνεπώς, αυτό που μπορούμε να συμπεράνουμε είναι ότι υπάρχουν λύσεις για μια πιο ισορροπημένη επαγγελματική ζωή. Αυτό φαίνεται και από την παρέμβαση που παρουσιάσαμε εδώ. Γι’ αυτό είναι απαραίτητο όταν αρχίζεις να νιώθεις ότι η ισορροπία χάνεται, να αποτείνεσαι σε ένα επαγγελματία ψυχικής υγείας. Αυτός θα σε βοηθήσει να ακολουθήσεις χρήσιμες παρεμβάσεις .
Άφησε τους άλλους να σε στηρίξουν και ειδικά έναν επαγγελματία, ο οποίος θα σε βοηθήσει να αποφύγεις τον κίνδυνο υπερβολικού εργασιακού άγχους και το σύνδρομο της εργασιακής εξουθένωσης.
Χρίστος Ζένιος (Υποψήφιος Διδάκτωρ)
Ψυχοθεραπευτής – Ψυχολόγος – Σύμβουλος – Εκπαιδευτής
Επικεφαλής των Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας του Curis Network
Ηλεκτρονικό Ταχυδρομείο: psychology@curisnetwork.com