COVID 19 Μετάδοση – Συμπτώματα – Πρόληψη

Μετάδοση

Η πανδημία έχει κηρυχθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ.) ως Έκτακτη Ανάγκη Δημόσιας Υγείας Διεθνούς Ενδιαφέροντος (PHEIC), με βάση τις πιθανές επιπτώσεις που θα μπορούσε να έχει ο ιός εάν εξαπλωθεί σε χώρες με ασθενέστερα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης.

Ο COVID 19 μεταδίδεται κυρίως μέσω της επαφής με ασθενή, μέσω σταγονιδίων, τα οποία παράγονται όταν ο ασθενής βήχει ή φτερνίζεται ή μέσω σταγονιδίων από τη σίελο ή από τη ρινική κοιλότητα.

Επίσης, ο COVID 19 προκαλεί αναπνευστική νόσο, η οποία μπορεί να μεταδοθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο, συνήθως κατόπιν στενής επαφής με ασθενή μέσα στο οικογενειακό περιβάλλον ή σε χώρο παροχής φροντίδας υγείας. Για την αποφυγή μετάδοσης είναι πολύ σημαντική η εφαρμογή μέτρων ατομικής υγιεινής.

Όπως συμβαίνει και με τις άλλες αναπνευστικές λοιμώξεις, η λοίμωξη από τον νέο κορωνοϊό μπορεί να προκαλέσει ήπια συμπτώματα.

Εάν ένα άτομο μολυνθεί από τον ιό, μπορεί να εμφανίσει συμπτώματα, τα οποία ποικίλλουν από ήπια, όπως αυτά του κοινού κρυολογήματος, έως και πολύ σοβαρά:

Σοβαρά συμπτώματα:

 • Πνευμονία
 • Σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας
 • Σήψη
 • Σηπτικό σοκ και θάνατος

Διάγνωση

Ο ΠΟΥ έχει δημοσιεύσει διάφορα πρωτόκολλα ελέγχων για τον SARS-CoV-2. Ο έλεγχος χρησιμοποιεί αλυσιδωτή αντίδραση πολυμεράσης αντίστροφης μεταγραφάσης σε πραγματικό χρόνο (rRT-PCR)*.  Ο έλεγχος μπορεί να γίνει σε δείγματα αναπνευστικού (ρινοφαρυγγικό επίχρισμα) ή αίματος. Για τα αποτελέσματα της εξέτασης χρειάζονται συνολικά 24-72 ώρες. Μια εναλλακτική μέθοδος διάγνωσης βασίζεται στην κλινική παρουσίαση, όπως η αναζήτηση μορφών οπτικής υπογραφής του COVID 19 σε αξονική τομογραφία των πνευμόνων.

* (είναι μια εργαστηριακή τεχνική που συνδυάζει την αντίστροφη μεταγραφή του RNA στο DNA. Η παρούσα μέθοδος εξετάζει αν υπάρχει το γενετικό υλικό του ιού (RNA) στα κύτταρα του ασθενούς. Η μέθοδος που χρησιμοποιείται για την ανίχνευση του ιικού RNA στο δείγμα του ασθενούς λέγεται RT-PCR (reverse transcription PCR). Κατά τη μέθοδο αυτή, το ιικό RNA μετατρέπεται σε DNA. Στη συνέχεια, το DNA πολλαπλασιάζεται εκατομμύρια φορές μέχρι να μπορεί να ανιχνευθεί μία ειδική αλληλουχία από ένα εργαλείο ποσοτικής εκτίμησης της PCR. Αν βρεθεί γενετικό υλικό του ιού στο δείγμα, τότε επιβεβαιώνεται ότι ο ασθενής έχει μολυνθεί με τον ιό).

Πρόληψη

 • Καλύψτε το στόμα και τη μύτη σας με ιατρική μάσκα, μαντήλι, το μανίκι σας ή τον λυγισμένο αγκώνα σας όταν βήχετε ή φτερνίζεστε
 • Πετάξτε αμέσως το μαντήλι σε κλειστό κάδο
 • Πλένετε τακτικά τα χέρια σας με σαπούνι και νερό ή με αλκοολούχο διάλυμα
 • Εάν έχετε πυρετό, βήχα ή δυσκολία στην αναπνοή, αναζητήστε άμεσα ιατρική βοήθεια
 • Για να προστατεύσετε τον εαυτό σας, αποφύγετε την άμεση επαφή με ζωντανά ζώα ή με επιφάνειες που έχουν έρθει σε επαφή με ζώα
 • Αποφύγετε την κατανάλωση ωμών ή ατελώς μαγειρεμένων ζωικών προϊόντων
 • Τακτικό πλύσιμο των χεριών με αλκοολούχο διάλυμα ή νερό και σαπούνι. Το πλύσιμο των χεριών με αλκοολούχο διάλυμα ή με νερό και σαπούνι, σκοτώνει τον ιό εάν βρίσκεται στα χέρια σας
 • Αποφύγετε να αγγίζετε τη μύτη, το στόμα και τα μάτια σας. Τα χέρια αγγίζουν πολλές επιφάνειες που μπορεί να είναι μολυσμένες με τον ιό. Εάν αγγίξετε τα μάτια, το στόμα ή τη μύτη σας, μπορεί να μεταφέρετε τον ιό από την επιφάνεια στον εαυτό σας

 

ΠΑΤΗΣΕ ΠΑΝΩ ΣΤΟΝ ΣΥΝΔΕΣΟ ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΧΡΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΕΙΚΟΝΕΣ

https://twitter.com/i/status/1231993677129691137

Βιβλιογραφία

 

Αντωνία Καλλή BSc, MSc, PhD(c)