Κρύα ή ζεστά επιθέματα: Πότε και πώς χρησιμοποιούνται;

Μετά από έναν τραυματισμό ή ένα μυϊκό πόνο, οι περισσότεροι από εμάς καταφεύγουμε στη χρήση ζεστού ή κρύου επιθέματος που θα ανακουφίσει από τον πόνο. Ωστόσο, λίγοι από εμάς γνωρίζουμε πότε πρέπει να επιλέξουμε ζεστό επίθεμα και πότε κρύο. Κι ενώ η σωστή χρήση είναι ευεργετική, η λανθασμένη χρήση μπορεί να παρατείνει την περίοδο αποκατάστασης ή να επιδεινώσει τον πόνο. Ας εξετάσουμε, επομένως, πώς και πότε πρέπει να χρησιμοποιηθούν παγοθεραπεία και θερμοθεραπεία.

 

ΠΑΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

Η παγοθεραπεία συνίσταται στις περιπτώσεις φλεγμονής, καθώς μειώνει την παροχή αίματος στην περιοχή όπου εφαρμόζεται, με αποτέλεσμα τη μείωση του πρηξίματος και, κατά συνέπεια, του πόνου.

Οξύς Τραυματισμός

Μετά από τον τραυματισμό και κατά τις πρώτες 72 ώρες δημιουργείται η «φλεγμονώδης φάση», η οποία αποτελεί τη φυσιολογική αντίδραση του οργανισμού και σχετίζεται με τη διεργασία της επούλωσης. Για την αντιμετώπιση της φλεγμονής συνίσταται η χρήση πάγου. Γενικότερα, η παγοθεραπεία ενδείκνυται σε περιπτώσεις οξέων τραυματισμών, καθώς μειώνει τη φλεγμονή και τη ροή του αίματος στην τραυματισμένη περιοχή.

Για να επιτευχθεί μείωση της φλεγμονής και ανακούφιση της τραυματισμένης περιοχής, θα πρέπει να περιοριστεί η ροή αίματος στη συγκεκριμένη περιοχή, η οποία με τη σείρα της, θα επιφέρει μείωση της αιμορραγίας στους ιστούς, μείωση του πρηξίματος, του μυϊκού σπασμού και του πόνου. Ωστόσο, η χρήση πάγου ως αποκλειστικό μέτρο για τη μείωση της φλεγμονής και της ροής του αίματος στην τραυματισμένη περιοχή δεν είναι αρκετή, καθώς θα πρέπει να εφαρμόζεται σε συνδυασμό με άλλες μεθόδους.

Η μέθοδος R.I.C.E. συνοψίζει τα μέτρα που πρέπει να λάβει κάποιος για την αντιμετώπιση της φλεγμονής.

Rest – Ξεκούραση

Ice – Πάγος

Compression – Πίεση

Elevate – Ανύψωση

Το τραυματισμένο σημείο πρέπει να ανυψώνεται πάνω από το ύψος της καρδίας και να παγώνεται κάθε 20 λεπτά κατά τις δύο πρώτες ώρες.  Αν ο τραυματισμός είναι στα άκρα (περιοχή αστραγάλου, ποδιού, χεριού ή καρπού), μπορείτε να βυθίσετε το τραυματισμένο μέρος του σώματος σε παγωμένο νερό για 10 λεπτά κάθε δύο ώρες.

Χρόνιος Τραυματισμός 

Ως χρόνιος τραυματισμός ορίζεται μια κατάσταση, η οποία είναι μακροχρόνια, επίμονη ή έχει προκύψει ως αποτέλεσμα υπερβολικής χρήσης. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η παγοθεραπεία μπορεί να χρησιμοποιηθεί μετά από τη δραστηριότητα ως μέτρο αντιμετώπισης της φλεγμονής. Δε συνίσταται, ωστόσο, πριν από τη δραστηριότητα.

 

ΘΕΡΜΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

Η θερμοθεραπεία συνίσταται στην αντιμετώπιση μυϊκών πόνων που δεν συνδέονται με φλεγμονή. Εφαρμόζεται σε περιπτώσεις χρόνιων πόνων, δυσκαμψίας και σπασμών. Η θερμότητα αυξάνει τη ροή του αίματος στην τραυματισμένη περιοχή τροφοδοτώντας με αυξημένα θρεπτικά συστατικά και οξυγόνο τον κατεστραμμένο ιστό ανακουφίζοντας, έτσι, από τους μυϊκούς πόνους. Συνήθως εφαρμόζεται 72 ώρες μετά τον τραυματισμό εφόσον έχει υποχωρήσει η φλεγμονή. Γενικότερα, η θερμότητα αυξάνει τη φλεγμονή και το πρήξιμο, για αυτό και θα πρέπει να εφαρμόζεται εφόσον έχει παρέλθει η «φεγμονώδης φάση».

 

Χρήσιμες συμβουλές:

  • Ο πάγος δεν εφαρμόζεται ποτέ κατ’ ευθείαν επάνω στο δέρμα, αλλά τυλιγμένος σε πετσέτα, για να αποφευχθούν εγκαύματα από πάγο
  • Ο πάγος δεν τοποθετείται ποτέ πάνω σε πληγή (ανοικτό τραύμα)
  • Ελέγξτε τη θερμοκρασία του θερμού επιθέματος πριν από την εφαρμογή για να αποφύγετε εγκαύματα
  • Αφήστε το δέρμα να επανέλθει στη φυσιολογική θερμοκρασία και στο φυσιολογικό χρώμα προτού επαναλάβετε την εφαρμογή κρύου ή ζεστού επιθέματος
  • Παρακολουθείτε το δέρμα σας για τυχόν αλλαγές στο χρώμα και στην υφή κατά τη διάρκεια εφαρμογής της παγοθεραπείας ή της θερμοθεραπείας
  • Μην καταφεύγετε στη χρήση παγοθεραπείας ή θερμοθεραπείας όταν το δέρμα είναι σε κακή καστάσταση
  • Μην καταφεύγετε στη χρήση παγοθεραπείας ή θερμοθεραπείας σε περιοχές του σώματος με κακή κυκλοφορία ή έλλειψη αίσθησης ζεστού ή κρύου
  • Μην υπερβάλλετε στη χρήση παγοθεραπείας ή θερμοθεραπείας
  • Συμβουλευτείτε πάντα το γιατρό ή το φυσιοθεραπευτή σας σε περίπτωση ανεπιθύμητων επιπτώσεων ή αλλαγών στο δέρμα σας μετά τη χρήση παγοθεραπείας ή θερμοθεραπείας

 

Γενικότερα, τόσο η παγοθεραπεία όσο και η θερμοθεραπεία ανακουφίζουν σε περιπτώσεις τραυματισμού. Η χρονική περίοδος της εφαρμογής τους ωστόσο, διαφέρει και γι’ αυτό καλό είναι να συμοβουλευτείτε το φυσιοθεραπευτή σας προτού καταφύγετε στην εφαρμογή της μιας ή της άλλης μεθόδου.