Νέα χρονιά, νέα αρχή, νέοι στόχοι! Τέτοια εποχή οι άνθρωποι ανταλλάζουν ευχές για υγεία, ευτυχία, καλοτυχία! Εύχονται και ελπίζουν ο νέος χρόνος να είναι καλύτερος από αυτόν που πέρασε και ανασυντάσσουν τις σκέψεις τους ιεραρχώντας τους στόχους που θα ήθελαν να επιτύχουν με τη νέα χρονιά!

Η υγεία και η φροντίδα του εαυτού μας πάντα θα πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα, ώστε να ζούμε όμορφα κάθε στιγμή της ζωής μας και η βελτίωση ή η διατήρηση της υγείας μας περιλαμβάνει ένα συνδυασμό δραστηριοτήτων, συμπεριφορών και επιλογών.

Οι στόχοι για την υγεία μας είναι αυτοί που σκιαγραφούν τις ανάγκες μας για την επίτευξη της ολιστικής ευημερίας μας. Οι στόχοι αυτοί υλοποιούνται μέσα από την ενίσχυση της φυσικής μας κατάστασης, της υγιεινής διατροφής, της φροντίδας της ψυχικής υγείας και της πνευματικής ηρεμίας και διαύγειας. Είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι όλα αυτά συνδέονται μεταξύ τους και συνθέτουν την υγεία και την ευημερία μας.

Γνωρίζουμε ότι μπορεί να χρειάζεται αποφασιστικότητα και προγραμματισμός για να παρακολουθούμε όλα όσα πρέπει να κάνουμε για να βελτιώσουμε την υγεία μας. Η αναγνώριση των επιβλαβών ή τοξικών συνθηκών της ζωής μας ή των συνηθειών μας, που αναμφίβολα επιβαρύνουν μακροπρόθεσμα την υγεία μας, είναι το πρώτο βήμα ώστε να θέσουμε στόχους και προτεραιότητες.

Το πρώτο βήμα, λοιπόν, είναι να επιλέξεις τρεις στόχους που θέλεις να επιτύχεις για τη σωματική σου υγεία, τη ψυχική σου υγεία και την ευεξία σου και επίμεινε σε αυτό το πλάνο για τους επόμενους 12 μήνες. Εάν δυσκολεύεσαι με έναν στόχο που έχεις θέσει, μην τα παρατάς, απλώς επίλεξε μια άλλη δραστηριότητα από το πλάνο σου μέχρι να νιώσεις έτοιμος να προχωρήσεις. Δεν χρειάζεται να σε καταβάλλουν αρνητικές σκέψεις. Σημασία έχει να έχεις ισορροπία στη ζωή σου.

Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως η γυμναστική ή η κατανάλωση περισσότερων φρούτων και λαχανικών, είναι βέβαιο ότι θα σε βοηθήσουν να βελτιώσεις την υγεία σου και να υλοποιήσεις τους στόχους σου ευκολότερα. Παραδείγματα των στόχων που μπορείς να θέσεις για τη βελτίωση της υγείας σου είναι η απώλεια βάρους, η διακοπή καπνίσματος, η πιο συχνή εκγύμναση, η κατανάλωση πιο υγιεινών τροφίμων, η ξεκούραση (π.χ. 8 ώρες ύπνος).

Τι είναι πιο σημαντικό και ποια είναι η βασική αλλαγή που θα σε βοηθήσει στην υλοποίηση των στόχων σου; Ακολουθούν μερικές ιδέες για να βεβαιωθείτε ότι οι συνήθειες και οι επιλογές σας θα βελτιώσουν τον τρόπο ζωής σας και την υγεία σας.

  • Βεβαιωθείτε ότι κοιμάστε αρκετά.
  • Μην ξεχνάτε να τρώτε πρωινό κάθε μέρα.
  • Επίλεξε υγιεινές τροφές, φρούτα, λαχανικά και μη επεξεργασμένες τροφές.
  • Ασκηθείτε τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα – ακόμα κι αν είναι απλώς μια βόλτα γύρω από το τετράγωνο ή ένα γρήγορο τζόκινγκ στο πάρκο!
  • Κάντε διαλείμματα κατά τη διάρκεια πολύωρης εργασίας, για παράδειγμα περπατήστε ή σταθείτε όρθιοι. Μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση του πόνου στην πλάτη και της κόπωσης.
  • Φρόντισε την ψυχική σου υγεία. Βάλε στο πρόγραμμά σου δραστηριότητες που σου δίνουν χαρά και ευχαρίστηση και ζήσε τη ζωή σου όπως εσύ θέλεις!

Θέτουμε στόχους ώστε το 2023, να αποτελέσει μία χρονιά που θα φέρει όλα όσα χρειαζόμαστε και να ενισχύσει τη υγεία και την ευημερία όλων των ανθρώπων και των κοινοτήτων. Η δημιουργία και η ενίσχυση μιας βιώσιμης, υγιούς και ευημερούσας κοινωνίας αποτελεί την ύψιστη ανάγκη όλων μας.

Καλή Χρονιά!