Τα συμπτώματα του είναι αντίστοιχα με τα συμπτώματα του άγχους. Περιλαμβάνει σωματικά, ψυχολογικά αλλά και συμπεριφορικά συμπτώματα όπως είναι η χρόνια κόπωση, το αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα, οι διαταραχές ύπνου, οι ημικρανίες, οι πόνοι στην πλάτη και τον αυχένα, τα γαστρεντερικά προβλήματα, οι συγκρούσεις με ανθρώπους στον εργασιακό μας χώρο αλλά και συγγενείς και φίλους, η τάση για απομόνωση, η έλλειψη ενδιαφέροντος, ο θυμός, η ευερεθιστότητα, η απογοήτευση, η απελπισία, το αίσθημα ανεπάρκειας, η αδιαφορία για την εργασία μας, η χαμηλή αυτοεκτίμηση, και η κατάθλιψη.

Τα άτομα που εργάζονται στον τομέα της υγείας όπως οι γιατροί, οι νοσηλευτές, οι ψυχολόγοι, οι κοινωνικοί λειτουργοί, και το ανθρώπινο δυναμικό το οποίο εργάζεται σε νοσοκομεία ή μονάδες σωματικής ή ψυχικής υγείας είναι πιο πιθανόν να παρουσιάσουν κάποια στιγμή στη ζωή τους εργασιακό άγχος ή επαγγελματική εξουθένωση. 
Το σύνδρομο παρουσιάζεται συχνά και σε επαγγελματίες στον τομέα της οικονομίας αλλά και σε επαγγελματίες οι οποίοι ασχολούνται με άλλους απαιτητικούς και ψυχοφθόρους επαγγελματικούς τομείς. Επίσης, μπορεί να παρουσιαστεί και σε άτομα τα οποία αναλαμβάνουν περισσότερες επαγγελματικές υποχρεώσεις από αυτές που μπορούν να αναλάβουν και τα άτομα τα οποία νιώθουν την ανάγκη να αποδεικνύουν το πόσο καλοί είναι στη δουλειά τους.

Η εξάντληση επιδεινώνεται σταδιακά και εάν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα μπορεί να επιφέρει μακροχρόνιες επιπτώσεις σε διάφορους τομείς της ζωής μας. Πολλές φορές τα άτομα που αντιμετωπίζουν επαγγελματική εξουθένωση θεωρούν ότι είναι κάτι περαστικό με αποτέλεσμα να μην προσπαθούν να το αντιμετωπίσουν. Το αίσθημα απελπισίας και το αίσθημα ανεπάρκειας όσον αφορά την παραγωγικότητα μας είναι κάποιες κοινές επιπτώσεις που μπορεί να εμφανιστούν στο άτομο το οποίο υποφέρει από το σύνδρομο επαγγελματικής εξουθένωσης εάν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα. Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να παρουσιάσουμε δυσκολίες ακόμα και στις διαπροσωπικές μας σχέσεις με τους συναδέλφους μας όπως επίσης και με το οικογενειακό ή φιλικό μας περιβάλλον.

Η καλύτερη αντιμετώπιση για το σύνδρομο επαγγελματικής εξουθένωσης είναι η πρόληψη. Η έγκαιρη αναγνώριση των συμπτωμάτων είναι πολύ σημαντική καθώς μπορεί να βελτιώσει την αποδοτικότητα στην εργασία μας αλλά και την ποιότητα ζωής μας.

Πολύ σημαντικό ρόλο έχει η σωστή διαχείριση χρόνου. Ο καθορισμός των προτεραιοτήτων και οι λίστες που μπορούμε να φτιάξουμε με όλα όσα έχουμε να κάνουμε μπορούν να βοηθήσουν σε σημαντικό βαθμό τη σωστή διαχείριση του χρόνου μας και την αύξηση της παραγωγικότητας μας.

Η θέσπιση ορίων σχετικά με το πόσο φόρτο εργασίας μπορούμε να αναλάβουμε ανά ημέρα είναι επίσης σημαντικός παράγοντας στη μείωση εργασιακού άγχους.

Η χαλάρωση είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες καθώς χρειαζόμαστε χρόνο για να χαλαρώσουμε έτσι ώστε να είμαστε παραγωγικοί και την επόμενη μέρα. Αποφύγετε τις υπερωρίες όσο γίνεται έτσι ώστε να αφήνετε χρονικό περιθώριο στον εαυτό σας να χαλαρώσει. Μην παραλείπετε τα διαλείμματα σας και αποφύγετε κατά τη διάρκεια του διαλείμματος σας να μιλήσετε για εργασιακά θέματα. Επίσης, στον ελεύθερο σας χρόνο εμπλακείτε σε δραστηριότητες που σας ευχαριστούν και συναντηθείτε με αγαπημένα σας πρόσωπα.

Πολύ σημαντικός είναι επίσης ο καθορισμός ενός υγιούς τρόπου ζωής όπως είναι η σωματική άσκηση, ο ποιοτικός ύπνος καιη ισορροπημένη διατροφή.

Εάν υποφέρετε από εργασιακό άγχος ή σύνδρομο επαγγελματικής εξουθένωσης και τα συμπτώματα είναι σε μεγάλο βαθμό και σας αποτρέπουν από το να ζήσετε όσο ικανοποιητικά θα θέλατε, αναζητήστε τη βοήθεια ενός επαγγελματία ψυχικής υγείας.

Θεογνωσία Μεϊτανή
Εγγεγραμμένη Συμβουλευτική Ψυχολόγος.