Οι άνθρωποι χρόνο με το χρόνο αισθάνονται ότι καταβάλλονται από άγχος, και πολύ συχνά από χρόνιο άγχος το οποίο αποτελεί την αιτία για την πρόκληση πολλών θεμάτων υγείας. Tα επίπεδα άγχους έχουν αυξηθεί ιδιαίτερα μετά από την πανδημία, ωστόσο μέσα από αυτή τη δοκιμασία οι άνθρωποι μάλλον συνειδητοποίησαν τη σημασία της ψυχικής υγείας και ευεξίας.

Το χρόνιο άγχος προκαλεί διάφορα εμφανή συμπτώματα που μπορεί να παρατηρήσετε, τα οποία αλλάζουν την καθημερινότητά σας και σας ταλαιπωρούν. Σύμφωνα με το Αμερικανικό Ινστιτούτο του Στρες, κάποια από αυτά είναι η αλλαγή στις συνήθειες του ύπνου (αϋπνία, υπερβολικός ή ανήσυχος ύπνος), ευερεθιστότητα, σφίξιμο της γνάθου και τρίξιμο δοντιών, κεφαλαλγίες ή πόνοι που δεν αποδίδονται σε άλλα θέματα υγείας, εναλλαγές διάθεσης και συναισθημάτων, αποστασιοποίηση, αλλαγές στην όρεξη, αδυναμία συγκέντρωσης και πολλά άλλα.

Όταν το σώμα μας έχει εγκλωβιστεί σε μια παρατεταμένη περίοδο άγχους ή στρες, αντιδρά υπερβολικά και μπορεί να φέρει αρνητικές επιπτώσεις και στη σωματική μας υγεία. Ωστόσο, υπάρχουν κάποιοι τρόποι σύμφωνα με τους ειδικούς[1] που θα σας βοηθήσουν να διαχειριστείτε το στρες ή το άγχος σας και να τονωθείτε ψυχικά και σωματικά.

  • Ο διαλογισμός, η χαλάρωση και η ενσυνειδητότητα βοηθούν στη μείωση του στρες, ενισχύουν τη διάθεση και την αυτοεκτίμησή μας. Εάν δώσετε σημασία σε όλες σας τις αισθήσεις σε μια μικρή βόλτα ή όταν κάθεστε έξω για πέντε λεπτά, παρατηρείστε γύρω σας. Τι ακούτε; Τι βλέπετε; Αυτή η δραστηριότητα σας βοηθά να ζήσετε την παρούσα στιγμή και να ξεφύγετε από στρεσογόνες σκέψεις, φόβους ή ανασφάλειες.
  • Η επιλογή υγιεινών και μη επεξεργασμένων τροφών συμπεριλαμβανομένων υγιεινών λιπαρών έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν το άγχος.
  • Το ίδιο ισχύει και για τη σωματική άσκηση η οποία βελτιώνει τη χημεία του εγκεφάλου, την καρδιαγγειακή λειτουργία και φωτίζει τη διάθεσή σας.

Την επόμενη φορά λοιπόν που θα βγείτε μία βόλτα εστιάστε στη βαθιά αναπνοή σας, δώστε σημασία στο περιβάλλον και την ομορφιά του και αποφορτιστείτε από τις σκέψεις που σας κατακλύζουν. 

Καλλιεργώντας μια ολιστική προσέγγιση για τον τρόπο ζωής σας, παρατηρήστε τον εαυτό σας και ξεκουραστείτε χωρίς αυτό να αποτελέσει ένα επιπλέον βάρος στις σκέψεις σας. Υιοθετείστε συνήθειες και που σας δημιουργούν θετικά συναισθήματα και χαρείτε τα μικρά και όμορφα της ζωής.

[1] The American Institute of Stress