Κάθε χρόνο στις 10 Οκτωβρίου γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας με σκοπό την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης σχετικά με τη σημαντικότητα της προαγωγής ψυχικής υγείας, τα θέματα που αφορούν τη ψυχική μας υγεία και τα δικαιώματα όσων αντιμετωπίζουν δυσκολίες που σχετίζονται με τη ψυχική τους υγεία.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, 450 εκατομμύρια άνθρωποι υποφέρουν από ψυχικές ή νευρολογικές ασθένειες, περισσότερο από 154 εκατομμύρια υποφέρουν από κατάθλιψη, 25 εκατομμύρια υποφέρουν από σχιζοφρένεια και 95 εκατομμύρια υποφέρουν από διαταραχές οι οποίες σχετίζονται με την κατάχρηση αλκοόλ. Όσον αφορά την Ευρωπαϊκή Ένωση, οι στατιστικές έρευνες δείχνουν ότι το 25% των πολιτών θα αντιμετωπίσουν κάποια στιγμή της ζωής τους κάποια ψυχική διαταραχή.

Επιπλέον, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, μέχρι το 2020 η κατάθλιψη θα είναι η δεύτερη αιτία ανικανότητας για εργασία αλλά και δεύτερη αιτία θανάτου παγκοσμίως ενώ μέχρι στιγμής είναι η δεύτερη αιτία θανάτου στις ηλικίες 15-29 ετών.

Το σύνθημα της Παγκόσμιας Ημέρας Ψυχικής Υγείας για το 2018 είναι «Νέοι και Ψυχική Υγεία σε ένα κόσμο που αλλάζει».

Η εφηβεία και τα πρώτα χρόνια ενηλικίωσης είναι μεγάλης σημασίας αφού κατά αυτή την περίοδο οι νέοι έρχονται αντιμέτωποι με πολλές αλλαγές, όπως η αλλαγή βαθμίδας στο σχολείο, η μετάβαση από το σχολείο στο πανεπιστήμιο, η αναχώρηση από το σπίτι για σπουδές και η μετάβαση στην επαγγελματική ζωή. Επιπλέον, πολλοί νέοι καλούνται να αντιμετωπίσουν τις αλλαγές σε ένα περιβάλλον το οποίο πλαισιώνεται από πολλές συγκρούσεις και δε γνωρίζουν πως να το διαχειριστούν κατάλληλα.
Αυτή η περίοδος είναι για πολλούς μια ευχάριστη περίοδος της ζωής τους με πολλές συναρπαστικές αλλαγές. Σε πολλές περιπτώσεις όμως, αποτελεί επίσης μια περίοδο γεμάτη άγχος και ανησυχίες για το μέλλον που αν δεν αντιμετωπιστούν έγκαιρα μπορούν να επιφέρουν αρνητικές συνέπειες στη ψυχική υγεία των νέων, όπως προβλήματα εθισμού στο αλκοόλ οι άλλες εξαρτησιογόνες ουσίες, διατροφικές διαταραχές και διαταραχές διάθεσης. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι μισές περίπου διαταραχές εμφανίζονται κατά την εφηβική ηλικία, όμως στις περισσότερες περιπτώσεις δεν αναγνωρίζονται, με αποτέλεσμα να μένουν χωρίς θεραπεία.
Στόχος της φετινής εκστρατείας για την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής υγείας είναι η σημαντικότητα για σωστή υποστήριξη και καθοδήγηση των νέων και τις πρακτικές όσον αφορά την πρόληψη ψυχικών διαταραχών.
Είναι πολύ σημαντικό να είμαστε σε θέση σαν γονείς ή εκπαιδευτικοί να αναγνωρίσουμε τα συμπτώματα κάποιας ψυχικής διαταραχής, να βοηθήσουμε τους νέους να αναπτύξουν εφόδια για την αντιμετώπιση δυσκολιών και να τους ενημερώσουμε για τις διαθέσιμες πηγές ενημέρωσης και στήριξης.

Θεογνωσία Μεϊτανή
Εγγεγραμμένη Συμβουλευτική Ψυχολόγος