Με ποιο τρόπο τα στελέχη ενός οργανισμού που διαχειρίζονται την ασφάλεια και υγεία των εργαζομένων μπορούν να δράσουν μεταβαίνοντας από το corporate wellness στο workplace wellbeing για τους ίδιους και τους ανθρώπους του οργανισμού τους;

Ας ξεκινήσουμε όμως πρώτα με τη διαφορά αυτών των δύο εννοιών.

Το corporate wellness περιλαμβάνει προγράμματα εκγύμνασης και προσωπικής περιποίησης με σκοπό την βελτίωση της φυσικής κατάστασης και της ευεξίας των εργαζομένων. Αυτές οι παροχές αποτελούν ωφελήματα προς τους εργαζομένους και μέχρι σήμερα ίσως να έλεγε κανείς ότι αυτό ήταν αρκετό.

Ωστόσο, η αλλαγή κοσμοθεωρίας των ανθρώπων ιδιαίτερα μετά από την πανδημία, η ανάγκη αλλαγής του τρόπου ζωής, οι προτεραιότητες και οι ανάγκες των εργαζομένων, ο τρόπος εργασίας και το περιβάλλον εργασίας, η ευαισθητοποίηση των ανθρώπων για θέματα που ταλανίζουν τον κόσμο και κυρίως πώς αισθάνονται οι άνθρωποι στον οργανισμό και τι πιστεύουν για τον οργανισμό στον οποίο εργάζονται και για την εργασία τους είναι παράγοντες που διαμορφώνουν ένα νέο τοπίο για την εργασία και όλη την περιρρέουσα ατμόσφαιρα. Η αντίληψη έχει αλλάξει με ραγδαίους ρυθμούς το ίδιο και οι ανάγκες.

Μέσα σε όλες αυτές τις αναθεωρήσεις ξεπροβάλλει δυναμικά το workplace wellbeing για να συμπεριλάβει όλα όσα θα πρέπει να γίνουν, ώστε οι οργανισμοί να προσεγγίσουν με πιο ουσιαστικό και ολιστικό τρόπο την υγεία, την ευεξία και την ευημερία των εργαζομένων. 
Μέσα από τα προγράμματα workplace wellbeing οι οργανισμοί ακολουθώντας ένα στρατηγικό σχεδιασμό μέσα από μία ολιστική προσέγγιση, παρέχουν στους εργαζομένους τους υπηρεσίες φυσικής και ψυχικής υγείας, πνευματικής, κοινωνικής και οικονομικής ενδυνάμωσης. Μέσα από συγκεκριμένες υπηρεσίες και δράσεις ενδυναμώνουν το ανθρώπινο δυναμικό τους, δημιουργώντας μία ενιαία κουλτούρα συνεργασίας όπου όλοι αισθάνονται ευτυχείς και ασφαλείς.

Γιατί οι οργανισμοί να το κάνουν αυτό; Με αυτό το τρόπο οι οργανισμοί ενισχύουν την αφοσοίωση των εργαζομένων τους, την παραγωγικότητα και ταυτόχρονα όλοι μαζί συμβάλλουν στη δημιουργία μιας βιώσιμης κοινωνίας, εφαρμόζοντας την ESG στρατηγική του οργανισμού. Επιπλέον,  προβάλλουν την σημασία της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης και της προσφοράς τους στο συνάνθρωπο, στην κοινωνία και στο περιβάλλον.